Berichtenpagina

Italiaan vangt thuis vluchtelingen op en is nu Europees burger van het jaar

Terwijl Italië steeds vaker zijn havens sluit voor vluchtelingen heeft het Europees Parlement een Italiaanse leraar die zes vluchtelingen in huis nam tot Europees Burger van het Jaar benoemd. Antonio Calò bedacht ook een plan voor kleinschalige opvang. Voor het AD, met Silke Wallenburg. (meer…)

Lees meer

Wat is polarisatie?

Voor iHUB schreef ik naar aanleiding van een symposium over polarisatie en radicalisering in de jeugdzorg een artikel over de ogenschijnlijk simpele vraag: wat is polarisatie? Die vraag bleek lastiger te beantwoorden dan gedacht. Polarisatie gaat over wij/zij-denken. De ene groep zegt bijvoorbeeld: ‘Mensen die Zwarte Piet leuk vinden, zijn allemaal racisten’.

Lees meer

De geur van de dood: Sinan Can was in Syrië en Irak

Filmmaker Sinan Can schuwt het gevaar niet. Hij maakt hartverscheurende documentaires over de gruwelen van IS in Syrië en Irak. Dit weekend gaat zijn nieuwste documentaire ‘De verloren kinderen van het kalifaat’ in première. Een ontroerend gesprek over hoe je dat eigenlijk doet: de oorlog uit een filmmaker halen. Lees

Lees meer

De Plantage

‘Ik snap ook niet wat meisjes van die leeftijd bezielt’, zegt Hanneke Groenteman tegen haar afspraak, terwijl ze haar jas over de stoel hangt. Welke meisjes door wat worden bezield vervaagt tussen geroezemoes van klanten en borden die kletteren. ‘Ik wil een dubbele espresso macchiato’ zegt Groenteman tegen de serveerster.

Lees meer

Peter ging op vakantie naar Noord-Korea. ‘Overal waar wij kwamen, verdwenen Koreanen.’

Al maanden bestoken Kim Jong-un en Donald Trump elkaar met vinnige scheldpartijen en stevige dreigementen. De wereld houdt haar adem in. Maar wat weten we eigenlijk van het dagelijks leven in dit geïsoleerde Aziatische land? Peter Smeets ging er vrijwillig op vakantie en kwam thuis met de meest bizarre verhalen.

Lees meer