OPDRACHTGEVERS

(Eind)redactie, research, communicatieadvies

- Ghostwriting namens bestuurders
- Doelgroep schrijven: complexe informatie vertalen in aantrekkelijke artikelen
- Research: wet- en regelgeving en rechten van ouders met een kind in jeugdzorg.
- In kaart brengen speelveld: via welke kanalen komen welke ouders op welke plek binnen jeugdzorg terecht met hun kind?
- Interviews/teksten promotiemateriaal

Ouderpeil: projectleider Survivalgids jeugdzorg
Bedenker en inhoudelijk projectleider van de Survivalgids voor ouders van uithuisgeplaatste kinderen. Geïnspireerd door de Survivalgids voor kinderen maak ik samen met ouders een Survivalgids voor ouders van uithuisgeplaatste kinderen. Met praktische tips, inhoudelijke adviezen, ervaringsverhalen, en als algemeen naslagdocument. Volgens de Shared Decision Making methode: ouders denken, praten, schrijven en beslissen mee. Mijn rol is de sessies leiden, regie voeren op het proces en eindredactie voeren op de uiteindelijke gids.
iHUB Ontwikkelplein: redacteur, communicatieadvies

Ingrid Schaap, hoofdredacteur iHUB Ontwikkelplein/Ouderpeilpunt:

“Voordat ik met Sonja bij iHUB aan de slag ging, vond ik haar al een optimistische en gedreven redacteur en werkte ik met plezier samen aan magazines. Nu werk ik inmiddels meer dan 5 jaar met Sonja binnen het redactieteam van iHUB Ontwikkelplein en ik vind de manier waarop zij zich in een onderwerp vastbijt enorm inspirerend. Ik beveel Sonja ten zeerste aan omdat:

- ze graag meedenkt op strategisch niveau,
- ze met creatieve invalshoeken komt,
- ze altijd op zoek gaat naar verhalen die passen bij het platform,
- ze de meest ingewikkelde content enorm makkelijk leesbaar maakt,
- ze zich met passie stort in haar opdrachten,
- ze een waardevolle aanwinst is voor iedere redactie.”

GroenLinks: schrijven, eindredactie, communicatieadvies

Johan Kinnegin, Hoofd Partij en Communicatie GroenLinks:

“Sonja is een talent op het gebied van toon- en taalgebruik. Voor ons was het fijn dat ze snel volledig meedraaide in de TK-verkiezingscampagne 2017. Mede daardoor zijn we ook na de campagneperiode een beroep op haar blijven doen. Bovendien bleek ze ook goed in redigeren en vatte ze onze tone of voice in een behulpzame schrijfwijzer voor intern gebruik. Kortom, ik vond de resultaten en het contact met Sonja over zowel tekstinhoudelijke zaken als in de relatie klant-opdrachtgever uiterst professioneel en prettig.”

Jeugdzorginstelling Horizon, copy writer


Voor de Rotterdamse jeugdzorginstelling Horizon schrijf ik onder meer interviews, voorwoorden en andere teksten voor (online en offline) promotiemagazines. Deze bijvoorbeeld, over de nieuwe behandelmethode JouwZorg.

Kennisbank Familierecht, eindredacteur/corrector

Bij de Kennisbank Familierecht ben ik eindredacteur online. Ik redigeer de teksten die onze juridische auteurs (meestal advocaten) aanleveren.

Hanneke Moons, hoofdredacteur Kennisbank Familierecht:

“De Kennisbank Familierecht is héél blij met onze eindredacteur Sonja Alferink. Ze heeft een uitstekend taalgevoel, dat veel verder reikt dan het corrigeren van spel- en grammaticafouten. Een doorwrocht juridisch blog weet zij in klare taal op onze site te krijgen en dat is soms een hele toer 😉 Verder is ze handig met de software, flexibel bij een spoedklus, werkt ze heel zelfstandig en onderhoudt ze op een plezierige wijze contact met onze auteurs. Kortom, wij zijn een zeer tevreden klant!”

Zij aan Zij Magazine, redactie-assistent

Bij Zij aan Zij was ik tussen 2012 en 2014 redactieassistent, een functie waarin ik de
Daarnaast maakte ik achtergrondreportages en interviews met een groot aantal queer vrouwen (van Skin tot COC-voorzitter Tanja Ineke, van Frédérique Spigt en Katja Schuurman tot politiek duider Dominique van der Heijde).

De Gelderlander, verslaggever
Als verslaggever voor de Nijmeegse stadsredactie van de Gelderlander maakte ik reportages van alledaagse stadse taferelen: van de nieuwe outfits van het CWZ-ziekenhuispersoneel tot een conflict over dierenproeven tussen actievoerders en de universiteit. Van de week van de eenzaamheid tot de stadspremière van circus Renz.
de Volkskrant

Voor de zaterdagbijlage van de Volkskrant (Vonk) maak ik achtergrondstukken over genderstereotypen en roze ouderschap.

Vrij Nederland

Voor VN schreef ik dit persoonlijke verhaal over roze ouderschap

Het Parool

Voor het Parool schreef ik o.a. een aantal opiniestukken.

Jazzism

Voor Jazzism maak ik interviews met (internationale) funk- en soulhelden. Van Betty Wright tot Sharon Jones, van Charles Bradley tot Melody Gardot. Met Shirma Rouse ging ik op zoek naar de roots van de gospel en met Sabrina Starke bezocht ik de plekken in Nijmegen waar haar grote voorbeeld Nina Simone heeft geleefd.

&C (Chantal Janzen)

In &C (Chantal  Janzen) publiceer ik over bijvoorbeeld 'anders zijn in de liefde' en het roze ouderschap.

Algemeen Dagblad
Voor het AD schreef ik samen met een collega dit verhaal over een Italiaanse leraar die thuis vluchtelingen opving en Europees burger van het jaar werd.
iFly Magazine (KLM)

Voor KLM's iFly Magazine maakte ik deze bijdrage over de mooiste historische plekken ter wereld

RFG Magazine

Ik ben eindredacteur bij het online platform RFG Magazine, voor journalisten met een vluchtelingenachtergrond. Ik begeleid voormalig vluchtelingen bij het ontwikkelen en uitwerken van ideeën en redigeer de artikelen die zij voor RFG schrijven.

Stads

Voor het magazine Stads dat modezaak Hoogenboom Mode uitgeeft schreef ik o.a. deze Blendle-klassieker over de bizarre vakantie-avonturen van een Nederlander in Noord-Korea.

Reporters Online

Reporters Online is zo vriendelijk om alles te publiceren wat ik maar wil en dat door te sturen naar Blendle. Zie hier voor mijn profiel aldaar.

hetkanWEL

Voor hetkanWel schrijf ik blogs over duurzaamheid.

Montessori College Nijmegen

Voor het Montessori College maakte ik samen met vormgever Ties van Rozendaal het Cultuurmagazine, ter promotie van de culturele activiteiten en ter ondersteuning van het culturele profiel van deze middelbare school.