Home > Alferink > Vijf jaar later
Alferinkcolumn

Vijf jaar later

Met mijn goede vriend Hay Kranen maakte ik eind 2017 een film voor een publiek van zeven mensen. Titel: 5 jaar later. Onderwerp: vriendschap. Te intiem om met een groot publiek te delen, maar voor Hay’s tweewekelijkse Circulaire schreef ik er wél een column over.

Hay zit op de bank in het kleine huis van zijn moeder in de oude Nijmeegse volkswijk Hengstdal. Voor het raam hangt een vaal oranje rolluik, aan de keukenmuur, al heel lang, een oude reclameposter voor peren. Naast de tv staat een oud Chinees theeblikje, waar we vroeger al ongevraagd dropjes uit haalden.

We kwamen hier vaak en graag, onze Montessorischool stond even verderop. Bij Hay werden nooit zo veel vragen gesteld. Zijn moeder ontving ons hartelijk en vroeg elke dag ‘of de vrienden bleven voor het eten’. Maar verder was het er stil. Televisie op de achtergrond, boek op de bank. Een vader die af en toe binnenstruinde op zoek naar een viool die moest worden af gebouwd.

De meesten van ons kenden elkaar van de schoolkrant, een stel zoekende zielen, aan elkaar gekoppeld door onze geliefde docente Nederlands die vond dat een Montessorischool niet zonder eigen schoolkrant kon. We noemden ons blaadje The Full Monty met de pretentieloze ondertitel: De Naakte Waarheid. We hadden grote plannen, we zouden schrijvers interviewen, een eigen tijdschrift oprichten, de literatuur in of de journalistiek. Elke zaterdagavond kwamen we samen in café Cinemariënburg, dat bestond toen nog, voor speciaal bier en gewoon om er de tijd door te brengen.

Wiens idee het was om, zo’n tien jaar later samen 5 jaar later te gaan maken, weet ik niet precies. In ieder geval was het tijdens de Vierdaagsefeesten in de zomer van 2012, dat we in dat oude huis in Hengstdal met een simpele spiegelreflex de eerste interviews opnamen. Hay filmde, ik stelde de vragen. Over de politiek, over het leven, over elkaar. ‘Hay heeft als eerste kinderen’, zei Maaike. ‘Sonja woont met haar lesbische vriendin aan de gracht’, voorspelde Stef. ‘Misschien run ik wel een B&B in India’, dacht Jutta. Allemaal nog onder de 30 en in de prettige veronderstelling dat vijf jaar de eeuwigheid besloeg.

Maar natuurlijk vlogen die vijf jaren voorbij. Afgelopen herfst keken Hay en ik voor het eerst de beelden terug. Hengstdal had plaatst gemaakt voor een prachtig appartement in Amsterdam Centrum. Met uitzicht over het spoor en over het water zagen we hoe Jonas’ voorspelling dat Roemer premier zou worden, niet was uitgekomen. Tegen de verwachtingen in bestonden er wél nog politieke partijen. Matthijs van Nieuwkerk was bovendien verre van in de vergetelheid geraakt.

Maar daarover ging het natuurlijk niet, toen we in oktober iedereen bijeen riepen voor een blik op die beelden van vijf jaar geleden én een nieuwe reeks interviews. Het ging over verloren liefdes, geluk en ongeluk, romances en bromances. Over zieke ouders en hoe die rollen zich langzaam aan het omdraaien zijn. Hoe de geboorte van kinderen de relatie met je ouders verdiept en je als partners eindelijk niet meer bang bent om van elkaar te houden. Over worstelingen met het leven, depressies en ‘idiote’ sociale angsten. Maar ook over ernstig ziek zijn en wat het met je doet als een beste vriend je dan iedere dag een gedichtje stuurt. Hoe je er mee omgaat als je partner geen kinderen wil en jijzelf wel.

En over dromen, ja, hoe die kennelijk niet voorbehouden blijven aan jonge vriendengroepen maar ook aan die van later, hoe ze met je meegroeien en zichzelf herdefiniëren, of gewoon nog dezelfde zijn als toen. Hoe er in essentie niets veranderd is maar toch ook weer wel, omdat niemand je vroeger vertelde dat de bakker je geen brood verkoopt voor dromen.

‘Thee’tje?’ vraagt Hay met de laptop in zijn hand. Na weken van monteren is de film eindelijk af. ‘Wel een hoop werk voor een film met een publiek van zeven mensen he?’, zeg ik. ‘Ja’, knikt Hay. ‘Maar wel een prachtig document voor later.’