Home > Alferink > Domweg gelukkig
Foto: Dimitry B, CC BY 2.0 (via Flickr)
Alferinkcolumn

Domweg gelukkig

1 mei, 1 jaar samenwonen, 1 jaar terug in Oost. Bij de Aprilfeesten op de Nieuwmarkt vroeg ik mijn partner gisteren wat zij het mooiste of leukste moment van haar allereerste jaar in Amsterdam had gevonden. ‘Oef’, zei ze met een leeg wijnglas in haar hand. (…) 
Ze zei: ‘Ik ben te veel in het hier en nu om daarover na te denken.’ Ik had ondertussen al wel dertig herinneringen in mijn hoofd. De rondjes die we schaatsten op een ijskoude Jaap Edenbaan. De eindeloze wandelingen langs de Amstel. De Klezmerband die speelde tijdens Museumnacht in de Joodse Synagoge.

Twee minuten stilte op de Plantage Middenlaan. ‘We’ll meet again’ op een verlichte Magere Brug. Koningsdag op een vlot bedekt met gras. Grote sterren in de North Sea Jazz Club en kleine in het planetarium van Artis. Game nights met de leuke nieuwe buren. Jenevers in het Flevopark. Nacho’s in het Badhuis. Bloemen van de Dappermarkt. Cappuccino bij de Jonge Admiraal.

Wat gaat een jaar toch snel voorbij, dacht ik. En wat is mijn leven veranderd, in de tien jaar dat ik in deze stad woon. Ik wilde weten of zij zich een beetje thuis voelt, na zo’n eerste jaar in Amsterdam. ‘Ja’, schreeuwde ze terwijl de blues in onze oren knalde. ‘Kom je dansen?’